top of page

Lauri Moilasen pro gradu -työ teki hänestä aiheensa ykkösasiantuntijan Suomessa


Lauri Moilanen valmistui marraskuussa filosofian maisteriksi Oulun yliopiston historian oppiaineesta. Nyt Moilanen voi tituleerata itseään Suomen historiantutkimuksen kentällä tutkimusaiheensa asiantuntijana.


Suolijärveltä kotoisin oleva Lauri Moilanen on tehnyt pro gradu -työn neljästä Pohjois-Pohjanmaalla 1750 - 1770-luvuilla tehdyistä suisidaalimurhasta. Moilasen yliopisto-opintojen päättötyö sai erittäin hyvät arvosanat ja hän valmistui marraskuussa filosofian maisteriksi Oulun yliopiston historian oppiaineesta.

Suisidaalimurha oli henkirikos, jossa tekijä surmasi viattoman sivullisen saadakseen kuolemantuomion. Suisidaalimurhan tekijä oli tyypillisesti itsetuhoinen nuori nainen, joka valitsi uhrikseen pienen lapsen. Suisidaalimurhan tekijä harkitsi usein itsemurhaa, mutta päätyi sen sijaan surmaamaan jonkun kuolemantuomion arvoisesti. Ajan käsityksiin nimittäin kuului, että itsemurhaajan sielu joutuu väistämättä kadotukseen, mikä oli aikalaisille kauhistuttava ajatus. Pyövelin pölkyllä päivänsä päättävä puolestaan sai papilta synninpäästön rikoksen vakavuudesta huolimatta. Niinpä jotkut epätoivoiset keksivät käyttää oikeusjärjestelmää hyväkseen.

Moilasen gradutyön valinta ei ollut sattumaa, vaan tarkasti harkittu aihe. Se syntyi hänen tehdessään Puolangan Yrittäjien historiikkia ja tutustuessaan samalla Mikko Moilaseen, joka on tehnyt merkittävän päivätyön tutkiessaan muun muassa pyövelien historiaa ja julkaistessaan siitä valtakunnallistakin mielenkiintoa herättäneen kirjan Suomen pyövelit. - Tutkimusaiheeseeni tutustuin ensimmäisen kerran jo vuosia sitten, kun Mikko vihjasi, että hänellä on aineistossaan tällaisia erityisiä tapauksia, Lauri Moilanen sanoo.

Nyt Moilanen voi tituleerata itseään Suomen historiantutkimuksen kentällä tutkimusaiheensa asiantuntijana, mikä on harvinaista graduvaiheen opiskelijoille.



Gradussa käsitellyn neljän rikostapauksen osalta päälähde ovat olleet tuomiokirjat: alioikeuksien eli käräjäoikeuksien tuomiokirjat. Aineiston kieli on vanhaa ruotsin kieltä, jonka kääntäminen ja tulkitseminen vei 4 - 5 kuukautta.

Gradussa käsitellyn neljän rikostapauksen osalta päälähde ovat olleet tuomiokirjat: alioikeuksien eli käräjäoikeuksien tuomiokirjat. - Kirjuri on oikeudenkäynnissä ne kirjoittanut ja voi kuvitella sen olleen aika hektinen tilanne, kun käydään oikeutta ja ihmiset puhuvat asioita. Kirjuri kirjoittaa nopeasti ylös, eivätkä ne ole aina ihan selkeitä. Kieli on vanhaa ruotsin kieltä, enkä itse puhu ruotsia oikeastaan lainkaan, vaan olen opetellut sitä tässä samalla, joten siinä riitti haastetta. Minulla meni 4 - 5 kuukautta aineiston kääntämiseen ja tulkitsemiseen. - Se oli lähtökohtaisesti suuri haaste ja on myös yksi syy siihen, miksi opiskelijat eivät ota mielellään vanhojen aikojen tutkimuksen aiheita, sillä asiakirja-aineistot ovat niin vaikealukuisia. Onneksi sain paljon apua Mikko Moilaselta, sillä yksin olisi ollut tosi vaikea lähteä niitä selvittämään.

Lopputulokseen on oltu tyytyväisiä niin ohjauksen kuin muidenkin gradun lukeneiden tutkijoiden taholta. Moilasen saamat viestit ovat olleet sellaisia, että pelkäksi graduksi työssä on poikkeuksellisen paljon hyviä tutkimustuloksia.

Lauri Moilasta lämmittää erityisesti Mikko Moilasen kommentti, että hän on osannut lukea aineistoa ja ymmärtää asiakirjoja. - Se oli Mikolta minulle erittäin tärkeä kommentti, sillä hän itse on mestari juuri näiden asiakirjojen lukemisessa ja ymmärtämisessä, Moilanen kiitti. Parhaillaan Moilanen aloittelee Oulun yliopistossa jatko-opintoja. Hän siis ryhtyy kirjoittamaan väitöskirjaa. - Väitöskirja on seuraava tavoitteeni. Jatkan suisidaalimurhien parissa, mutta tutkimuksen tarkempi rajaus selkenee ajan myötä. Suurin haaste tässä vaiheessa on saada rahoitus, jotta tutkimustyöhön voi keskittyä täysipäiväisesti, Moilanen sanoo.


Tuomo Seppänen

651 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page