Lauri Moilasen pro gradu -työ teki hänestä aiheensa ykkösasiantuntijan Suomessa


Lauri Moilanen valmistui marraskuussa filosofian maisteriksi Oulun yliopiston historian oppiaineesta. Nyt Moilanen voi tituleerata itseään Suomen historiantutkimuksen kentällä tutkimusaiheensa asiantuntijana.


Suolijärveltä kotoisin oleva Lauri Moilanen on tehnyt pro gradu -työn neljästä Pohjois-Pohjanmaalla 1750 - 1770-luvuilla tehdyistä suisidaalimurhasta. Moilasen yliopisto-opintojen päättötyö sai erittäin hyvät arvosanat ja hän valmistui marraskuussa filosofian maisteriksi Oulun yliopiston historian oppiaineesta.

Suisidaalimurha oli henkirikos, jossa tekijä surmasi viattoman sivullisen saadakseen kuolemantuomion. Suisidaalimurhan tekijä oli tyypillisesti itsetuhoinen nuori nainen, joka valitsi uhrikseen pienen lapsen. Suisidaalimurhan tekijä harkitsi usein itsemurhaa, mutta päätyi sen sijaan surmaamaan jonkun kuolemantuomion arvoisesti. Ajan käsityksiin nimittäin kuului, että itsemurhaajan sielu joutuu väistämättä kadotukseen, mikä oli aikalaisille kauhistuttava ajatus. Pyövelin pölkyllä päivänsä päättävä puolestaan sai papilta synninpäästön rikoksen vakavuudesta huolimatta. Niinpä jotkut epätoivoiset keksivät käyttää oikeusjärjestelmää hyväkseen.

Moilasen gradutyön valinta ei ollut sattumaa, vaan tarkasti harkittu aihe. Se syntyi hänen tehdessään Puolangan Yrittäjien historiikkia ja tutustuessaan samalla Mikko Moilaseen, joka on tehnyt merkittävän päivätyön tutkiessaan muun muassa pyövelien historiaa ja julkaistessaan siitä valtakunnallistakin mielenkiintoa herättäneen kirjan Suomen pyövelit. - Tutkimusaiheeseeni tutustuin ensimmäisen kerran jo vuosia sitten, kun Mikko vihjasi, että hänellä on aineistossaan tällaisia erityisiä tapauksia, Lauri Moilanen sanoo.

Nyt Moilanen voi tituleerata itseään Suomen historiantutkimuksen kentällä tutkimusaiheensa asiantuntijana, mikä on harvinaista graduvaiheen opiskelijoille.