top of page

Perinneasenäyttelyssä esillä Heikki Väisäsen kokoelmaa


Maanpuolustusjuhlassa oli esillä Puolangan reserviläisten kokoama perinneasenäyttely sekä reserviläisten toiminnan esittelypiste. Perinneaseet olivat Heikki Väisäsen kokoelmasta ja hän toimi toiminnan ja näyttelyn esittelijänä yhdessä Matti Sutisen kanssa.

Heikki Väisäsen harrastuksesta eli talvi- ja jatkosodan aikaisten sota-aseiden keräilystä syntyi Puolangan reserviläisten perinneasenäyttely, joka oli esillä perjantaina Kainuun maanpuolustusjuhlan aikaan Puolankajärven koulun yhdessä luokassa.

Väisänen kertoi kokoelmaan kuuluvan edellä mainittujen sotien aikana Suomessa käytettyjä aseita sekä varusesineitä.

- Pistooleja, pikakiväärejä, konepistooli, konekivääri sekä panssaritorjuntakivääri, hän luetteli.

Väisäsen harrastus alkoi vuonna 1982. Hän on hankkinut aseita yksityisiltä sekä Puolustusvoimilta, kun se myi vanhoja aseita keräilijöille 1980- ja 1990-luvuilla.

- Yli neljäkymmentä vuotta on tullut kerättyä. Nyt on mennyt muutama vuosi niin, ettei ole tullut hommattua. Aika lailla mallit alkavat olla kaikki, hän totesi.

Maanpuolustusjuhlassa Heikki Väisäselle luovutettiin sormustaulu, joka myönnetään veteraanityössä ansioituneelle paikalliselle henkilölle. Väisänen oli yllättynyt ja aika lailla sanaton tunnustuksen edessä.

- Olihan se yllättävää. Kuulin tästä tänä aamuna, kun Peltola sanoi, että tällainen tulee. Eihän minulla ollut kamppeitakaan tällaiseen tilaisuuteen, Väisänen naurahti.

Sormustaulun taustalla on talvisodan aikainen kampanja, jossa suomalaisia pyydettiin luovuttamaan kultasormukset ja vaihtamaan ne rautaisiin. Kultasormuksilla rahoitettiin Suomen sotakassaa.

Väisäsen harrastuksesta enemmän 27. syyskuuta ilmestyvässä Puolanka-lehdessä.


Tuomo Seppänen

156 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page