top of page

Puolangan kirkon urut ovat palvelleet 65 vuoden ajan


Kirkon urkuparvi on pieni ja tämän vuoksi myös urut on rakennettu ahtaaksi. Pillejä säätäessä joutuu työskentelemään huonossa asennossa. Tähän auttaisi, jos osa pilleistä siirrettäisiin, mikä onkin korjauslistalla.

Puolangan kirkon urut ovat ison huollon tarpeessa. Kanttori Elisa Ojala kertoi, että urut ovat pitäneet ylimääräistä ääntä jo pidempään. Tilanne paheni toissa talvena, jolloin hän ei voinut soittaa urkuja joka kerralla ylimääräisten äänien ja suhinan vuoksi. Se jatkui pitkälle toukokuuhun.

Ojala kertoi, että huollon tarpeesta kertoo myös se, että urkuja pitää virittää normaalia tiheämpään: yleensä urkuja on viritetty kerran vuodessa kesällä, nyt urut on pitänyt virittää myös talvella.

Erilaisia vaihtoehtoja pohtii urkutyöryhmä, joka on lähtenyt tutkimaan eri vaihtoehtoja kuten virtuaaliurkuja sekä nykyisten urkujen korjausarvioita. Työryhmä näkee urkujen korjaamisen tällä hetkellä parhaimpana vaihtoehtona.

Urkutyöryhmä on tutkinut kustannusarviota urkujen korjaamisille. Ojala kertoi, että urkujen korjaamisen kannattavuutta ja kustannuksia kävi arvioimassa Oulun konservatorion urkulehtori Christian Ahlskog. Urkujen korjausta on arvioinut myös urkuja vuosia huoltamassa käynyt Sotkamon Urkurakentajien Tomi Harju.

Molemmilta viesti oli selvä: urut kannattaa vielä korjata. Alustavat arvio urkujen korjaamiselle on 83 000 euroa, mutta jos korjataan vain välttämätön, voisi huollosta selvitä päälle 50 000 eurolla.

Puolangan uruissa on 18 itsenäistä ja 2 siirtoäänikertaa. Niiden erikoisuus on se, että niissä on pneumaattinen koneisto. Se tarkoittaa, että ilma kulkeutuu lyijyputkia pitkin pilleille koskettimen painalluksesta. Se poikkeaa nykyisistä soittimista.

- Nämä ovat kohta jo 70-vuotiaat urut. Ne alkavat hyvin lähellä olla sitä ikää, että ovat kohta historialliset urut. Ne ovat sellaisen kriittisen vaiheen ylittäneet. Ajatusmalli on muuttunut ja tämänkin aikakauden soittimia arvostetaan. Puolangalla on erikoisuutena pneumaattinen koneisto ja niitä pyritään nyt säilyttämään, Harju huomautti.

Ojala kertoi, että mikäli urut päätetään korjata, niin niihin haetaan syksyllä avustusta kirkkohallitukselta. Varovainen ajatus korjausajankohdasta voisi olla vuosi 2025. Talvi on paras aika korjata urut pienemmän ilmankosteuden vuoksi.

Puolangan kirkon uruista enemmän 10. toukokuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen, kuva Tuomo Seppänen

91 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page