top of page

Puolanka porskuttaa

Tuskin oli toivuttu Puolangan kunnan saamasta 750 000 euron avustuksesta uuden liikuntahallin rakentamiseen, kun kunnan tilinpäätös tuli eteen. Viime vuonna pidettiin pienimuotoinen juhla sen kunniaksi, kun kunta teki vajaan 400 000 euron ylijäämäisen tuloksen. Nyt ylijäämää on hulppeat 1,3 miljoonaa, ja takana on ensimmäinen koronan kurittama talousvuosi.


Puolangan kunnan tulos on kainuulaisittain poikkeava, ja siitä tekevät sellaisen sotekulut ja niiden hallinta. Kun kaikki muut Kainuun kunnat tuskailevat Kainuun soten alijäämien kanssa, Puolanka onnistui tekemään tulosta soten kustannuksella. Ajatuskin siitä, että tässä vaiheessa avataan viime vuoden tilinpäätöksiä jälkijunassa tulevien sotemiljoonalaskujen takia, on aika kauhistuttava. Naapurikuntien puolesta ei tunnu edes pienintäkään vahingon­iloa, sen verran isosta asiasta on kysymys.


Kun Puolanka teki omat soteratkaisunsa kymmenisen vuotta sitten, ratkaisujen perustelut olivat siinä, että niillä rahoilla, mitä jaettiin yhteiseen Kainuun maakunnan pottiin, ei saatu niitä palveluja, joita kunnalle olisi pitänyt tulla. Puolanka päätti jättää Kainuun soten. Tuolloin oli osalla päättäjillä sellaisia mielipiteitä, että Puolanka tekee nyt ison virheen, kun jättää Kainuun sotepalvelut. Olisi mielenkiintoista kuulla perustelut niiltä päättäjiltä, jotka visusti vastustivat tuolloin Puolangan tekemää ratkaisua.


Ne puolankalaiset päättäjät, jotka tuolloin ajoivat Puolangan omaa soteratkaisua, näkivät paljon pidemmälle ja laajemmin kuin moni muu Kainuussa. Tai sitten heillä kävi uskomaton munkki. No, tähän tuuriteoriaaan en usko itse hetkeäkään. Mitä enemmän vuosia on tuosta päätöksestä kulunut, sitä selvemmäksi on käynyt, että Puolangalla oltiin paljon viisaampia kuin muualla Kainuussa. Olisi myös mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa kainuulaisten kunnanjohtajien toimistoissa, kun siellä seurataan, miten Puolangalla nyt menee.


Hiukan tietysti pessimistiä huolettaa, kun kaikki menee kunnassa juuri nyt niin hyvin, että ollaankohan me ansaittu näin mallikasta elämää? Kai se joku viheliäinen mörkö jonkin nurkan takana väijyy. No, sitä odotellessa pitää nauttia täysin siemauksin tästä nykymenosta, joka saisi jatkua vaikka maailman tappiin saakka.

32 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Erilainen itsenäisyyspäivä

Tiistaina vietettiin Suomen 105. itsenäisyyspäivää. Aiemmat itsenäisyyspäivän juhlat ovat olleet perinteisen kaavan mukaan olleita, itsenäisyytemme talvi- ja jatkosodassa puolustaneiden veteraanien ja

Comments


bottom of page