top of page

Vaalalainen Jouni Kauhanen kirjoitti kirjan Puolangan jättiläisestä


21-vuotias Lauri Moilanen ja ystävänsä Buffalossa.

Erilaisuus, marginaalisuus ja poikkeavuus ovat aina herättäneet sekä yksittäisten ihmisten että yhteiskunnan huomiota. Näillä sanoilla Jouni Kauhanen saattaa lukijan kirjaansa Puolangan jättiläinen - Giant of the Keweenaw. Iso-Luwista kertova kirja on julkaistu tämän vuoden alkupuolella ja sen kustantaja on Atrain & Nord.

Jouni Kauhanen on vaalalainen historioitsija, filosofian tohtori, Itä-Suomen yliopiston dosentti sekä tietokirjailija. Hän on julkaissut 24 historia-aiheista kirjaa sekä noin 230 lähdepohjaista artikkelia.

Kirja Puolangan jättiläinen on kontekstuaalinen elämäkerta, joka perustuu sekä arkistolähteisiin että lehtiartikkeleihin. Kirja käsittelee Lauri Moilasen elämän vaiheita sekä sosiaali- ja siirtolaishistoriaa 1800-luvun lopulta.

- Ei ole kysymys perinteisestä elämäkerrasta, johon ympätään suvun henkilöitä. Tämä elämäkerta tuo esille, minkälaisesta toimintaympäristöstä Moilasen perhe lähti ja minkälaiseen toimintaympäristöön hän Kuparisaarella päätyi, Kauhanen selvensi.

Kirjan keskushenkilö Lauri Moilanen eli Iso-Luwi syntyi Puolangalla Aittokylässä Haaralan talon lähettyvillä vuonna 1886 ja kuoli vuonna 1913 Hancockissa, Michiganissa, jonne hän muutti lapsena siirtolaisena. Mies oli poikkeuksellisen pitkä: pituutta häneltä löytyi noin 246 cm, mikä teki hänestä oman aikansa pisimmän ihmisen.

Lauri Moilanen tuntuu puhuttavan ja kiinnostavan yhä edelleen yli sata vuotta kuolemansa jälkeen. Kauhasen havaintojen mukaan mielenkiinto Moilaseen on ollut kuitenkin hyvin amerikkalaisvetoista. Amerikassa ollaan esimerkiksi kiinnostuneita siitä, millaisista olosuhteista Moilasen perhe lähti Puolangalta. Lisäksi amerikkalainen lehdistö uutisoi Moilasesta runsaasti hänen kuolemansa jälkeen.

- Moilanen on elänyt ja elää siellä Hancockissa edelleenkin, Kauhanen kertoi ja lisäsi, että Laurista rakennettiin patsas Hancockin keskustaan vuonna 2013.

Iso-Luwin tarinasta enemmän 24. elokuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Milla Hiltunen, kuva kirjasta Puolangan jättiläinen621 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page